26-02-08

Jungle City

r19-graffiti-foto

Terwijl de groene plekjes op aarde gestaag verdwijnen, neemt het junglegehalte op de werkvloer én in de stad, evenredig toe, vind ik. Denk maar aan het overlevingsvermogen van straatkinderen. Maar zo zuiders-veraf moeten we het niet zoeken, vind ik. Ik zelf vind het steeds een hele opdracht om door de wirwar van reuzereclame's, agressieve bestuurders, uitlaatgassen, 1001 mogelijke koopjes en horden wandelaars, mijn weg te vinden. Mijn eigen tempo. Mijn eigen ideëen. Waar heb ik nood aan? klinkt bijna belachelijk als ik de H&M instap en probeer de rekken te overzien. Je zou het nog met moeite weten, als je te midden een overweldigend aanbod staat.

Hoe zou ik moeten weten, wie 't beste bij me past als ik in de massa loop. Hoe iedereen in elkaar zat... allemaal verschillend, allemaal uniek? Is een overmaat aan keuze nog wel een vrijheid, of eerder een onvrijheid? Zou ik nu écht andere producten kopen als er geen muziek zou spelen in de supermarkt? En waarom lijkt iedereen zich geen vragen te stellen en gewoon een jungleleven te lijden? Kan ik wel? Wil ik niet?

Laatst volgde ik een workshop Mindfulness. Heel trendy. Maar ik weet niet of het wel zo van pas komt in deze tijd. Er is teveel om aandacht voor te hebben. Ik werd bijna gek van de hoeveelheid steentjes toen ik op een grindpad naar de bushalte liep nadat we een halfuur met gesloten ogen aan één kei hadden zitten voelen. Waarom zijn er meer details dan mijn ogen in 24 uur tijd kunnen zien? Soms lijkt het alsof er meer kleuren in de rekken hangen dan ik in de regenboog kan tellen. Misschien worden mensen niet dik omdat ze gefrustreerd zijn, maar omdat ze alles willen proeven dat er te proeven valt. Misschien is er een rechtlijnig verband tussen hartaanvallen en de keuzes, de prikkels en de snelheid van de stad waarin je woont. Ik krijg er in elk geval hartkloppingen van.

13:15 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Interessante overweging Blink.

Ik veronderstel dat Mindfulness idd geen noodzakelijkheid is voor mensen die reeds een hogere bewustzijnsgraad bezitten, die m.a.w. al over-prikkeld worden of zich minstens bewust zijn van die hoeveelheid aan prikkels.

Voor die mensen, waar ik mezelf ook toe reken (mss. jij ook?), zou er eerder een training moeten bestaan in aandachtsloosheid, het kunnen loslaten van de focus. Mindfulness gaat er verkeerdelijk vanuit dat je focus sowieso verlegd wordt door je gewoon op iets anders te focussen. Geld misschien voor de meeste mensen, maar zeker niet voor zij met een hoge prikkel-vatbaarheid.

Geef mij maar een eeuwig "bos", minstens het uitzicht ervan zonder dat ik daarin de takjes, keitjes of groeven apart moet herkennen. Dààr zou je idd hartkloppingen van krijgen.

En laten we zo'n cursus dan maar onmiddellijk Mindlesness noemen ;-) !! Wat denk je?

Gepost door: Kruimelaar | 26-02-08

lieve Kruimelaar,
Jou herken ik zó uit de massa... ;-)
zelfs met je eeuwig veranderende namen lol
dankjewel voor je aanvullende beschouwingen!

Gepost door: Blink | 26-02-08

poetische overregistratie alleen zo mooi in dit soort proza te neutraliseren...voor maatschappelijke en
filosofische achtergrond...
http://filosofischverzet.skynetblogs.be ook
via users.skynet
octo

Gepost door: octo | 05-08-08

De commentaren zijn gesloten.