01-03-08

Door de mazen van het net geglipt

doolhof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onlangs hoorde ik wat over het kastensysteem in India. En over het grote verschil in België tussen de hoogsten en de laagsten. Horizontale lagen in klasse zijn er nog steeds, India of niet. Benoemd of verzwegen. Maar er is meer. Er zijn de onzichtbare verticale lijnen. Iedereen netjes bij zijn soort. Het resultaat van horizontaal en verticaal? Juist: hokjes.

Vroeger speelde ik een spel, of liever, ik zeurde tot iemand het met mij wilde spelen. Je had een spelbord waar horizontaal en verticaal kleine witte schuifjes in pasten. Wie een 4de wand kon zetten, kreeg het hokje en mocht er een gekleurd muntje in leggen. Die had een punt. Misschien is het een populair spel, want ik vind dat het een dominante gewoonte geworden is. Verdeel en heers. Catalogeer en scoor. Hoe meer vakjes, hoe beter.

Waar is het overzicht gebleven? Het grensoverschrijdende uitwisselen? Verrijkend samenzijn? Dan denkt iedereen aan migranten. Maar waarom beginnen we niet met wie het méést dichtbij is? Waarom cinema-avonden exculsief voor senioren, ze zijn toch niet besmettelijk? Alles op kindermaat, terwijl ze best wel es gewóón kunnen meedoen toch? Dat ze naturisten afzonderen, ja liefst. Maar waarom 'anderen' zo nodig bij 'anderen' moeten wonen, uitgaan, plezier maken,... En wat als je in meerdere hokjes past? Waar moet een lichamelijk gehandicapte lesbische +50tiger naartoe? Ik vind het onnodig ingewikkeld. En beperkend. Zo'n hokjesnetwerk doet je enkel je totaliteit verliezen. We zijn toch allemaal gewoon mensen?

21:23 Gepost door Blink in Rebels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.