25-10-12

to ask or not to ask

relationship-advice-soul-mates.png

Ik ben het inschatten van het delicate evenwicht tussen het stellen van te weinig en te veel vragen in de ontwikkelingsfase van ontmoetingen, nog niet meester. Ik denk dat ik neig naar te weinig vragen stellen, wat in het beste geval kan opgevat worden als een gebrek aan interesse. In het slechtste geval wordt er handig gebruik van gemaakt om onhandige waarheden niet te hoeven verwoorden.

Sommige vragen komen gewoon niet bij me op. Is het een gebrek aan een empathisch of praktisch denkvermogen? Ik weet ’t niet. Sommige vragen vind ik dan weer moeilijk te stellen. “Heb je een vader of moeder?” klinkt ronduit onnozel, hoewel dat best intressante en nuttige informatie kan opleveren. “Kun je koken?” moedigt de ander misschien nodeloos aan tot een diner-invitatie. “Heb je een vriendin?” is mij iets te direct, al is het vaak tijdrovend om dit via indirecte wegen te weten te komen. En een vroegtijdig antwoord kan natuurlijke latere ontgoocheling voorkomen. Maar het voelt voor mij te sterk als een hint naar relatieverlangen. Het kan me mateloos verwarren en komt zelden op ’t juiste tijdstip. Sommige mannen slaan de vraag ook gewoon over en gaan direct voor het verleidingsavontuur. Of nog erger, ze negeren een positief antwoord. 

Soms verbaas ik me toch over de volgorde van vraagstelling van het andere geslacht. Zo was er eens een jongeman die me de dag na een geslaagd avondje dansen, vroeg welke chocolade ik ’t liefst eet (zwart, melk, wit) en pas daarna quasi terloops informeerde of ik een vriendje had. Ik vond het grappig charmant.

Ik denk dat we ten slotte allemaal sukkels zijn tegenover het andere geslacht. Sommige beredeneerde sukkels weliswaar, maar sukkel nietemin. 

16:05 Gepost door Blink in Archief | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

chinees waterballet

images.jpg

Het begon met de foto van de Chinese schoolmeisjes die elk met een paraplu en schooltas het ondergelopen schoolplein oversteken op een rij stoelen. Ik ben altijd aangetrokken geweest tot de moesson, één lang warm vochtig regenseizoen. De foto moest mijn kamer in.

Of eigenlijk al veel eerder.

Vorig jaar kruiste mijn pad dit van de ingenieur met migratieplannen. China, bij God! Het ogenblikkelijk onbegrip bleef onderhuids broeien tot nieuwsgierigheid die ik eerst niet wilde toegeven, waardoor de onbewuste indrukken zich aan elkaar haakten: de toevallige dvd, de lievelingsloempia, Lucy Chang en Vranckx. De gelukskoekjes in de knisperige gouden pakjes, zelfs Al Jazeera English en de Standaard, allemaal doen ze hun best om aan mijn Aziatisch seizoen bij te dragen. Voorlopig geen lampionnen en draken in mn interieur, wel tijgerbalsem en een schattig authentiek cassetje Maleisische muziek, het geschiedenisboek van de papa en de kookboeken van de mama. Verder volg ik de avonturen van de oude klasgenoot die enkele weken door Japan trekt, plan een bezoekje naar Sun Wah en verlies mijn ster Kim Yuna niet uit ’t oog.

Temidden de golf exotische ervaringen, sijpelt realisme binnen. Het gevolg van de 1 kind-politiek in China is dat vrijwel niemand broers, zussen, tantes en nonkels heeft. Is dit gebrek aan netwerk geen zwakte in een groeiend economisch systeem waarbij de grootste migratie uit de geschiedenis (namelijk die van platteland naar stad) plaatsvindt? Ik moet meer lezen, zet een blikje lycheesap fris en plan een volgende docu-avond.  

15:56 Gepost door Blink in Archief | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |