17-11-08

Indische Koe

Ik voel me een beetje de Koe vandaag. Die lummelt over drukke straten, al was het een stenen weide met niet meer excitement dan ruziënde bromvliegen rond mijn kont. Mager en doelloos lijkt ze verloren. Maar heiligen geloven vast en kleurrijk en voeren haar uitzonderlijk fris groen. Dus begeef ik me om de geloofwaardigheid hoog te houden langzaam richting tempel. Slobberend vel als een te ruime sjaal rond mijn nek. Het houdt niets in en het geeft ook niet. Misschien is hier zijn wel het belangerijkste.

17:34 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

26-02-08

Jungle City

r19-graffiti-foto

Terwijl de groene plekjes op aarde gestaag verdwijnen, neemt het junglegehalte op de werkvloer én in de stad, evenredig toe, vind ik. Denk maar aan het overlevingsvermogen van straatkinderen. Maar zo zuiders-veraf moeten we het niet zoeken, vind ik. Ik zelf vind het steeds een hele opdracht om door de wirwar van reuzereclame's, agressieve bestuurders, uitlaatgassen, 1001 mogelijke koopjes en horden wandelaars, mijn weg te vinden. Mijn eigen tempo. Mijn eigen ideëen. Waar heb ik nood aan? klinkt bijna belachelijk als ik de H&M instap en probeer de rekken te overzien. Je zou het nog met moeite weten, als je te midden een overweldigend aanbod staat.

Hoe zou ik moeten weten, wie 't beste bij me past als ik in de massa loop. Hoe iedereen in elkaar zat... allemaal verschillend, allemaal uniek? Is een overmaat aan keuze nog wel een vrijheid, of eerder een onvrijheid? Zou ik nu écht andere producten kopen als er geen muziek zou spelen in de supermarkt? En waarom lijkt iedereen zich geen vragen te stellen en gewoon een jungleleven te lijden? Kan ik wel? Wil ik niet?

Laatst volgde ik een workshop Mindfulness. Heel trendy. Maar ik weet niet of het wel zo van pas komt in deze tijd. Er is teveel om aandacht voor te hebben. Ik werd bijna gek van de hoeveelheid steentjes toen ik op een grindpad naar de bushalte liep nadat we een halfuur met gesloten ogen aan één kei hadden zitten voelen. Waarom zijn er meer details dan mijn ogen in 24 uur tijd kunnen zien? Soms lijkt het alsof er meer kleuren in de rekken hangen dan ik in de regenboog kan tellen. Misschien worden mensen niet dik omdat ze gefrustreerd zijn, maar omdat ze alles willen proeven dat er te proeven valt. Misschien is er een rechtlijnig verband tussen hartaanvallen en de keuzes, de prikkels en de snelheid van de stad waarin je woont. Ik krijg er in elk geval hartkloppingen van.

13:15 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-02-08

Schoppenmeisje 7

 

Ik bedacht ineens...

misschien heb ik zoveel fantasie omdat ik ze niet alle 5 op een rij heb. Of misschien heb ik er wel 4. Of 6! Misschien zijn al mijn hoofdpersonnages karakters van mij of ontspruiten mijn gedichten uit waanbeelden. Nina zou dan wel een prettige hallucinatie zijn...

lol straks wil niemand nog mijn blog lezen!

Is vrezen dat je gek bent ook een ziekte? Of misschien maakt het niet zozeer uit hoe gek je bent, als je er maar plezier aan beleeft (en vriendelijk blijft). Als je maar graag gezien bent en mooi kunt schrijven... Misschien is "helemaal ok" wel een veel triestiger bestaan dan een tikkeltje geschift?

~"part of being sane,
is being a little bit crazy"
Janet Long~

Nee ik denk tcch niet dat het pathologisch is. Kinderen barsten van fantasie en verwondering... we verleren het gewoon. Hoe jammer toch.

portrait_d_enfant

21:40 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

09-08-07

Fantasyworld

Ik hoorde een geanimeerde discussie zoals je die alleen op de Franse radio kunt horen, over Second Life, sims en dergelijke. Eerlijk gezegd: ik ben er niet in thuis, dus wie ben ik om er mijn zegje over te doen... maar ik kon mn onverschilligheid niet bewaren.

Misschien heb ik me met deze blog ook een Second Life aangemeten. Als schrijfster. Of begint en eindigt iedereen een momentaan 2de leven bij de eerste en laatste bladzijde van een roman of begintune en eindgeneriek van een pakkende film... en waarom ook niet. Het doet zo'n deugd om even niet aan alles te hoeven denken, even de knop te verzetten. Eigenlijk heb je er zelfs geen boek of film voor nodig (laat staan een pc met 10 000 mogelijkheden) want in je fantasie is zoveel mogelijk als je wil. Hoe anders zouden de boeken onstaan die we lezen... vaak niet in de werkelijkheid van de schrijvers.

Ik vraag het me gewoon af, waarom dit niet voldoende is. Opgaan in het grote scherm voor je in de cinema, of dat personage in je boek waar je met wat inlevingsvermogen helemaal kunt meevoelen en meebeleven. Maar om zelf even zo of zo te worden, omdat je dat in het echte leven niet bent maar toch zo graag zou willen... ik zou op z'n Engels zeggen: "get a life!!"

Life is not about being who you want to be, it's about being who you are, zegt Blink.

14:46 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-07-07

to dream or not to dream

 

Ze zaten op een terrasje.

"Dromer" zei hij. "De realiteit ziet er wel anders uit. Je kunt maar beter wat realistisch zijn. De dingen aanpakken zoals ze zijn en zoals ze zullen zijn. Vroeg of laat bots je toch op het echte leven."

Ze schoof de voet van haar glas Ice Tea in cirkels over het tafelblad, zodat de ijsblokjes rinkelend tegen het glas aandansten.

Ze keek hem bedenkelijk aan en, ietsje verdedigend zelfs, begon ze: "Ik ken het echte leven maar al te goed, niet op alle vlak, maar wel voldoende om ontzag te hebben voor de onvoorspelbare hardheid ervan. Juist daarom vind ik het belangerijk om dit te compenseren met een minder harde manier van denken die meer licht op de toekomst werpt dan je rationeel zou verwachten." Ze hief één wenkbrauw op, om te zien of haar overtuiging ietwat levensvatbaar bij hem was en ging verder om zeker te zijn. "Ik zou niet weten waarom ik niet zou willen of mogen dromen, en zolang dat zo is, zal ik blijven dromen. Ik heb dit nodig. Iets beloftevol vruchtbaars om naar te streven, naar te verlangen, op te hopen. Jij niet?"

Het bleef stil aan de andere kant van het tafeltje. Ze keek naar hun drankjes, zijn gouden granenbrouwsel en haar perziklimonade met thee-extract en bedacht hoe schaduwrijk de wereld zou zijn zonder dromen. Fantasie is het zonlicht in het leven. Het verschil is zo merkbaar tussen mèt en zonder. Zonnestralen geven uitstraling aan alles wat ze bereiken, van kleuren tot gezicht en humeur. Dus gun jezelf dat zonnebad!

Maar ze zweeg wijselijk en nam een slok van haar frisse sprankeldrank.

 

12:45 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

08-07-07

Parabel

'Je klinkt bitter.' zegt het meisje. Het klinkt als een verwijt naar zijn vrolijke zijde 'laat je niet doen!'

'De liefde beet me. Dit leed tast je hele wezen aan.' Ze schrikt en ziet verdriet in de fijne lijntjes rond zijn neergeslagen ogen. De ruwheid van zijn woorden jaagt haar schrik aan.

'Maar het is toch ook mooi?' zegt ze in een hulpeloze poging iets te redden.

'Mooi??' Hij toont haar een litteken, het lijkt alsof een rij woedende tanden zijn arm aangevallen hebben. Ze slikt.

'Maar dit is voorbij! Het kan geen pijn meer doen. Huid herstelt en jij ook.' Hij neemt haar hand en laat haar vingertoppen voorzichtig raken aan de rand van de wonde. Het brandt alsof het van gisteren was.

'Het spijt me zo voor je. Ik wist niet...' hij hoort haar niet, blik op afwezig.

Het voelt alsof haar hart zich als een bang dier schuilend voor het onweer in een grot terugtrekt. Niet zeker of het er weer uit zal durven komen zelfs als de zon schijnt. Ze bijt op haar lip en bidt 'dat de Waarheid mij nog even met rust laat. Laat mij dromen van wat niet waar is. Ik kan en wil het nog niet anders. Ik wil niet bijten of gebeten worden. Dus liefde ga aan me voorbij, tot ik weet dat ik je weerbarstigheid kan trotseren.' Hij zit voor haar, dat weet ze, haar liefde, gebroken dòòr de liefde. Het doet pijn in haar keel als ze ademt, alsof ze woorden tegenhoudt die eruit moeten, maar ze sluit haar ogen, laat haar hoofd vullen met leugens die lichter om dragen zijn en houdt haar adem in.

12:47 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-05-07

Tango

Hoewel ik niet dansend door het leven ga, is het leven voor mij één grote dans. Liefst een tango. Ik luisterde er vanmorgen naar, in de auto, met de ruit op een kiertje zodat de vogels ook hun inbreng hadden. Het begon heel ongewoon met een cello, een eenvoudig snarenspel, waar een woordenloze vrouwenstem bij aansloot. Toen kwam ook een bas met een onmiskenbaar dansritme aanzetten en overwon het lied mij als een uitgestoken hand van een knappe onbekende danspartner waar je geen nee kunt tegen zeggen. De klanken vloeiden samen als de uitstekend gecombineerde smaken van een cocktail die je voor 't eerst proeft. Zoet, zuur, alcocholsmaak en het geheel brengt je zo aan het dansen.

Zin in vervolg?

Veel applaus = bisnummer

18:58 Gepost door Blink in Filosofeer | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |